Omacnica spichrzanka

Omacnica spirzchanka, zwana popularnie molem spożywczym, występuje na całym świecie w magazynach, w cieplejszych krajach potrafi także żyć na dworze. omacnica spichrzanka jest też prawdopodobnie najczęstszym szkodnikiem magazynowym, z którym mamy do czynienia w domu. Jest często mylona z molem odzieżowym, który żywi się tylko tkaninami.

Jak rozpoznać omacnicę spichrzankę?

Te szkodniki są przynoszone do domostw razem z już zainfekowanymi produktami żywnościowymi.Dezynsekcja moli spożywczych Piła, Poznań, Bydgoszcz, Złotów, Chodzież Producentom żywności niestety nie zawsze udaje się zapobiec infestacjom. Do zarażeń omacnicą spichrzanką dochodzi też w sklepach, gdzie ich larwy wpełzają do opakowań lub przegryzają się przez nie.

Czy produkty zarażone larwami omacnicy spichrzanki są niebezpieczne w przypadku ich spożycia ? Otóż nie, ponieważ owady te nie są wektorami żadnych chorób.

Cykl życiowy omacnicy spichrzanki

Omacnice spichrzanki przechodzą przeobrażenie zupełne, czyli w ich cyklu życiowym występują: jajo, larwa, kokon i motyl, czyli postać dorosła.Dezynsekcja, zwalczanie moli spożywczych Czarnków, Wągrowiec, Wałcz Cykl życiowy omacnicy spichrzanki trwa od 27 do 365 dni. Jedna samica potrafi złożyć nawet 400 jaj. Owady te potrafią rozmnażać się już w trzy dni, od osiągnięcia postaci dorosłej. Jajka składane są pojedynczo lub w zbitkach najczęściej bezpośrednio na źródłach pożywienia. Larwy wylegają się z jaj w zależności od temperatury otoczenia, po siedmiu dniach - w 20 stopniach Celsiusza, lub po 3-4 dniach, w 30 stopniach. Po wykluciu się z jaj, larwy rozpełzają się we wszystkie strony, w poszukiwaniu pożywienia. W temperaturach od 18 do 35 stopni Celsiusza larwy przechodzą swój rozwój w czasie od sześciu do ośmiu tygodni, następie stają się poczwarkami. Poczwarka zmienia się w postać dorosła w czasie 15-20 dni, w temperaturze 20 stopni Celsiusza i w siedem-osiem dni, w temperaturze 30 stopni.

Zwalczanie

W związku ze skomplikowanym cyklem życiowym omacnicy spichrzanki, jeśli zidentyfikujemy i wyrzucimy wszystkie zainfekowane produkty żywnościowe cykl życiowy motyla może zostać zakłócony. Lista żywności którą powinniśmy sprawdzić zawiera: mąkę, makaron, płatki śniadaniowe, przyprawy, karmę dla zwierząt, suszone owoce, orzechy. Poza kuchnią i spiżarnią sprawdź też inne części domu, gdzie tego typu rzeczy są przechowywane. Warto też zajrzeć za różne meble. Po usunięciu zainfekowanych produktów należy dokładnie odkurzyć miejsca, gdzie były przechowywane.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno