Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami, procedura zwalczania szkodników

procedura_zabezpieczenia_zakladu_przed_szkodnikami

Szkodniki są źródłem chorób oraz przyczyną potencjalnych strat finansowych. W firmach wprowadzenie procedur zabezpieczania przed szkodnikami oraz ich zwalczania jest nieodzowne zw względu na konieczność spełnienia wymagań systemów jakości ISO, HACCP,GMP, GHP ,BRC czy IFS. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami/procedura zwalczania szkodników pomaga firmom ponieważ określa osoby odpowiedzialne za sprawy zwalczania szkodników oraz metody ich kontroli, dozwolone insektycydy i rodentycydy.

Zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami oraz zwalczanie szkodników wymaga dużej wiedzy z zakresu dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji co pociąga za sobą konieczność zatrudnienia biologa terenowego lub entomologa, aby wprowadzili odpowiednie instrukcje. Specjaliści z tych dziedzin potrafią określić: środowisko sprzyjające szkodnikom, źródła pożywienia, zwyczaje godowe, długość życia oraz pięty achillesowe szkodników – naturalnie występujące drapieżniki oraz choroby. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami, procedura zwalczania szkodników powinna określać, którzy pracownicy mogą stosować określone metody DDD, a także identyfikować sposoby skontaktowania się z tymi osobami. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami powinna również zawierać instrukcje dotyczące daty i częstotliwość wizyt monitorujących i zwalczających szkodniki.

procedura_zabezpieczenia_zakladu_przed_szkodnikami

Firma DDD nie może traktować każdego zagrożenia szkodnikami w ten sam sposób ze względu na różnice w biologii szkodników, środowisku naturalnym i źródłach pożywienia. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz procedura zwalczania szkodników powinna określać konkretne metody zwalczania dla danych gatunków szkodników lub w sposób ogólny precyzować metody zwalczania dla całych grup szkodników: gryzoni, owadów biegających i latających, a także szkodników magazynowych. Procedura DDD powinna zawierać instrukcje dotyczące: sposobów i miejsc kontroli szkodników, częstotliwość tej kontroli i jak długo powinny być stosowane metody dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji, by były skuteczne. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz procedura zwalczania szkodników musi także precyzować środki ostrożności dla każdej metody kontroli szkodników.

procedura_zwalczania_szkodnikow

Podstawą procedury zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami i procedury zwalczania szkodników jest założenie, że gdy odetniemy szkodnikom dostęp do wody , pokarmu i kryjówek to problem w dużej mierze sam się rozwiąże. Procedura DDD powinna zakładać regularne i gruntowne sprzątanie firmy, ze szczególnych uwzględnieniem spłukiwania odpływów. W firmach, a w szczególności w magazynach każdy produkt lub surowiec który może być źródłem pożywienia lub gniazdowania szkodników powinien być poddawany starannie zaplanowanej rotacji przeprowadzanej zgodnie z instrukcją. Należy także likwidować wszelkie nieszczelności i nierówności powierzchni które stanowią drogę migracji szkodników do wnętrza firmy oraz miejsca gniazdowania. Wprowadzenie procedury zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami i zwalczania szkodników oznacza mniejsze i większe wydatki na naprawy, które są konieczne. Zgodnie z procedurami DDD każdy nowy surowiec, maszyna produkcyjna, czy też przedmiot lub urządzenia powinno być poddawane inspekcji na zawartość szkodników.

procedura_zwalczania_szkodnikow

Środki dezynfekcyjne, dezynsekcyjne i deratyzacyjne są często trujące dla ludzi oraz organizmów niedocelowych, z tego względu procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami i procedura zwalczania szkodników powinna zawierać instrukcje, gdzie należy składować trutki na myszy i szczury oraz środki do zwalczania owadów. Miejsce takie powinno być niedostępne dla dzieci oraz suche i wolne od płomieni. Procedura powinna również zawierać informacje, jakich środków chemicznych nie wolno składować w firmie oraz jak i kiedy uzupełniać substancje pożądane. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami/procedura zwalczania szkodników powinna również zawierać instrukcje wyrzucania zbędnych preparatów i opakowań po zużytych środkach.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno